Що впливає на показники цукру?
Помилка перша: не мити руки перед вимірюванням цукру крові
Важко повірити, але це так: немиті руки зіпсують результат вимірювання. Сучасним глюкометрів потрібно всього 0.3 микролитра крові, щоб визначити рівень глюкози. З-за цього навіть 1 зайвий мікрограмів глюкози (обсяг порошинки) може завищити показник на 300 мг/дл.
Тому перед вимірюванням цукру обов'язково помити руки, щоб прибрати все, що може зіпсувати результат.
Помилка друга: пити каву перед вимірюванням цукру
Дослідження показали, що регулярне вживання кави знижує ризик розвитку цукрового діабету. Але прийом кофеїну тимчасово підвищує рівень глюкози в крові.
Це відбувається з-за 2х механізмів:
- кофеїн активує симпатичну систему (адреналін), що підвищує виділення цукру в кров для активної роботи м'язів (механізм «бий-біжи»),
- кофеїн тимчасово зменшує чутливість до інсуліну, тому більше глюкози залишається в крові.
Якщо у вас вже стоїть діагноз діабет, то від напоїв з кофеїном краще відмовитися, щоб вони не впливали на показники цукру крові, і вам не потрібно було приймати необґрунтоване лікування.
Помилка третя: неправильне зберігання тест-смужок
На кожній тест-смужці знаходяться спеціальні реагенти, які взаємодіють з кров'ю. З допомогою цих хімічних реакцій визначається рівень глюкози в крові. При підвищених температурах реагенти можуть почати взаємодіяти один з одним або навіть з киснем. Це призводить до завищених показників на глюкометрі.
У дослідженнях було показано, що якщо зберігати тест-смужки при температурі 40проЗ, результати можуть бути завищені на 200 мг/дл. В дослідженні було показано, що чим довше ви зберігаєте смужки при такій температурі, тим більше буде завищення показників глюкометра:
- до 100 мг/дл відхилення через 4 місяців
- до 150 мг/дл відхилення через 6 місяців
- до 200 мг/дл відхилення через 9 місяців
Правильне зберігання тест-смужок
В закритій банці в холодильнику. Зайвий контакт з вологою і повітрям теж може вплинути на точність показань. Виробники радять зберігати тест-смужки при кімнатній температурі, але в дослідженнях було показано, що холодильник додає стійкості реагентів на тест-смужках
.